Lavatarhassa kasvaa!

Olen päässyt lavatarhahommissa hyvään kasvuvauhtiin. Tämä tuntuu niin hyvältä!

Ihan ensimmäiseksi laitoin tuohon kokonaiskuvan, miltä lavatarha näytää kokonaisuudessaan. En oikein itsekään ymmärrä, miksi mulla aina tuppaa kaikki jäämään hieman kesken..tällä kertaa tuo pohja on jäänyt täyttämättä. Mutta siihen tuli yksi kiva idea, joten antaa sen nyt odottaa omaa aikaansa ja keskityn tärkeimpään, eli laatikoihin ja niissä kasvaviin herkkuihin!

Elikkäs, toukokuun 21. päivä oli ihanan lämmin keli ja päätin kylvää kaikki kylvettävät syötävät kasvit lavoihin. Tein jo aijemmin suunnitelman, mitä mihinkin laatikkoon tulee, joten kylvössä ei kauan aikaa mennytkään. Edellisessä jutussa lavatarhasta voit lukea enemmän niistä suunnitelmista. Olin hankkinut siemeniä jo pitkään monesta kaupasta ja pikku hiljaa koonnut koonnut kaikki kasaan.

Vasemmalta katsottuna ensimmäiseen lavaan kylvin retiisiä, porkkanaa, mangoldia ja tilliä. Niiden lisäksi istutin sisällä esikasvatetut malabarin pinaatit. Tuo pinaattilajike on köynnöstävä ja minulla onkin siitä aika suuret odotukset, ihan ulkonäönkin vuoksi, sillä pussin tiedot kertovat sen kasvavan jopa 2-3 metriseksi! Sille pitää rakentaa kunnon tuki, kunhan aloittaa kiipeämisensä.

Toisessa lavassa, siinä keskimmäisessä onkin sitten sisällä esikasvatettuja avomaankurkkua, maissia ja kesäkurpitsaa ja suorakylvettynä kolmea erilaista salaattia. Maissit ovat vain näön vuoksi – olen niitä kasvattanut muutaman kerran aikaisemminkin, enkä ole ikinä kerennyt saamaan satoa. Tykkään vain niin kovasti lehtien mallista, joten kasvatin niitä muutaman kaunistamaan lavoja. Ehkä joskus, kun omistan kasvihuoneen, saan maissista satoa..

Kurkkujen kanssa tein pienen testin: istutin yhden esikasvatetun taimen ja kylvin kaksi siementä suorakylvönä. Jos suorakylvöt onnistuvat ja tuottavat satoa (kasvavat jo hienosti!) en enää esikasvattele niitä seuraavina vuosina. Kesäkurpitsalle taitaa käydä samoin.

Kolmannen lavan harson saa varmaan pian ottaa jo pois, elleivät perunat tee sitä itse! Kylvin kolmoslaatikkoon kahta eri perunaa; äidiltä saatuja tavispottuja ja Lapin puikulaa. Etummaiset ovat puikuloita ja takana tavikset. Lavan etualalle kylvin korianteria ja härkäpapuja. Pavuillekin pitää kohta ruveta kehittelemään tukia. Oisko ideoita, millainen olisi hyvä tuki pavuille?

Ainiin ja on tuolla välissä chiliäkin! Chilin taimet ilmestyivät yllärisiemenpusseista, joita sain työkavereilta läksiäislahjaksi töistä. Sain siis erilaisia siemenpusseja, joista oli peitetty kaikki oleellinen tieto, kuten kasvien nimi.. Olen nyt kylvänyt siemeniä ja arvaillut muutamia. Toisesta kylvöstä taisi tulla jotain basilikaa..? Kaikkien en ole vielä edes laittanut multaan. Pitääpä laittaa, sillä musta tää oli hauska lahja puutarhaihmiselle! Kiitos 🙂

Mulla on vielä terassilla kaksi viimevuotista laatikkoa, joihin olen istutellut yrttejä ja kukkia. Ne on enemmänkin sellaisia silmänruokaistutuksia ja kukkia pörriäisiä varten, eivätkä kuulu tähän viljelykiertolavahommaan ollenkaan. Niistä on kiva vaan pikaisesti nyppästä suuhun tai aamupalapirtelöön vähän minttua tai salaattiin koristeeksi basilikaa kukkineen. Sellaisia kesän iloja.

Ihania kesäpäivä sulle – puutarhassa tai muualla!

Salla

One thought on “Lavatarhassa kasvaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s