Lehtimehua

Mulle kesän ykkösjuoma on lehtimehu, eli tunnetummin Louhisaaren juoma. Louhisaaren kartonolla on tehty tätä mustaherukanlehtijuomaa itse Mannerheimille. Hänellä on ollut hyvä maku!

Myös Porvoossa, mun ”kotonakotona” äiti teki tätä joka kesä ja siksi tästä on muodostunut tärkeä kesämaku. Nyt olenkin jo muutamana vuonna tehnyt mehua itse. Se onkin hyvin helppoa.

Lehtimehuun tarvitset mustaherukan lehtiä. Mustaherukkapensas onkin aika hyvä istuttaa omalle pihalle, kun sitä voi käyttää niin monessa herkussa hyväksi. Jopa lehdet sisältävät runsaasti c-vitamiinia, marjoista puhumattakaan. Itse toki olen kerännyt lehdet usein mökkipihalta, siellä ne ovat taatusti puhtaita katupölystä.

Lehtimehu

  • 1 sitruuna
  • noin 3 litraa mustaherukan lehtiä
  • 400 g sokeria
  • 5 l vettä
  • 25 g sitruunahappoa

Aloita laittamalla vesi kiehumaan. Pese sitruuna hyvin ja viipaloi. Kun vesi kiehuu lisää sekaan mustaherukanlehdet, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo. Jätä jäähtymään kädenlämpöiseksi. Siivilöi juomasta lehdet ja sitruunat pois. Pullota juoma, kun se on jäähtynyt. Juoma on heti valmista juotavaksi.

Lehtimehua voi tehdä myös sitruunahapon sijaan hiivalla, mutta sitruunahapolla tehtyä lehtimehua voi pakastaa, toisin kuin hiivalla tehtyä. Pakastin viime kesänä mehua jääpalamuotteihin ja söin mehujäänä tai lisäsin vissyn sekaan. Ne oli tosi hyviä!

Herkullista! Nautinnollisia kesämakuja sulle 😘

Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s