Hortoilua

Pidän erityisesti verbistä hortoilla, koska se pitää sisällään niin sujuvasti kaksi mielekästä puuhaa; hortoilun, eli haahuilun luonnossa ja toisen hortoilun, eli villien, syötivien kasvien keräilyn luonnosta. Ja pitäähän tulevan hortonomin hortoilla!

Vuohenputkikausi parhaimmillaan

Keräilin viikonloppuna lähipuistosta nokkosia ja vuohenputkia. Nokkosia olen keräillyt jo monena vuonna ja ryöpännyt niitä pakkaseen. Nokkosletuista ja pannarista onkin tullut meidän perheen yksi lempiruuista.

Kerään nokkosia kumihanskat kädessä, jotta poltinkarvat eivät polttele käsiä. Koin, että lähipuiston aikalailla luonnontilainen niitty oli hyvä keräyspaikka. Samassa paikassa kasvoi rapsakan näköistä vuohenputkeakin, joten keräsin luonnon salaattibaarista parhaat päältä. Toki sitä riittää meillä pihassakin!

Vuohenputki on mulle syötävänä vähän uudenpi tuttavuus. Olen kitkenyt vuohenputkea pihalta rikkana, mutta nyt kun olen älynnyt käyttää sitä hyödyksi, se ei enää tunnu niin viheliäiseltä. Etsin netistä vuohenputkireseptejä ja siellä olikin tehty ”kiusankappalepestoa”. Siitä tuli superhyvää!

Sekoitin sauvasekoittimella noin desin ryöpättyjä vuohenputkia, pari rkl oliiviöljyä, ripauksen suolaa, puoli desiä parmesanijuustoa ja 2 valkosipulin kynttä. En seurannut tuota kyseistä ohjetta, vaan lisäilin ainesosia mieleni mukaan.

Ryöppäsin molemmat villiyrtit ja tein samantien nokkos-vuohenputkipannaria. Nokkosta jäi vielä pakkaseenkin. Paitsi, että sitä pitää hakea vielä reippaasti lisääkin!

Instassa laittelin kuvia, että olin hortoillut ja moni kommentoikin, että ois kiva keräillä just vuohenputkea, mutta ei uskalla, koska pelkää, että kerää vahingossa jotain myrkyllistä. Mä vähän selvittelin asiaa.

Vuohenputken lehdet ovat kapean soikeita, 2 tai 3 lehdykkäisiä. Kuva Googlesta.

Vuohenputken voisi sekoittaa myrkkykeisoon, mutta tämä myrkyllinen kasvi kasvaa märillä alueilla. Vuohenputken varsi on särmikkäämpi ja lehtiruodossa on kouru. Kannattaa vähän googlailla kasveja ja tutkailla kuvia, että osaa olla varuillaan, mutta sanoisin, että esim. omasta kotipihasta vuohenputken kerääminen on turvallista. Jos oma piha ei satu olemaan vetistä rantaa.. Ylipäätään on turvallista kerätä kasveja sieltä, mistä on aikaisemminkin niitä kerännyt. Sitten voi olla aika varma, että kyseessä on oikea laji.

Myrkkykeisolla lehdet ovat paljon kapeammat ja sahalaitaisemmat. Kuva Googlesta.

Onko sulla kokemusta villiyrteistä? Mikä on sun lemppari?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s