Kaunis jouluruusu

Jouluruusu kuuluu jouluun. Ja tänä vuonna laitoin sen purkkiin! Laitoin kuusia ja mäntyjäkin purkkiin, joten tämä lasipurkki-istutus taitaa olla tämän joulun juttu. Ja mikäs siinä, mua on alkanut kiehtomaan pinnan päällisen kasvillisuuden lisäksi myös mitä siellä pinnan alla, mullassa tapahtuu.

Laitoin kuusia ja mäntyjäkin purkkiin, joten tämä lasipurkki-istutus taitaa olla tämän joulun juttu!

Jouluruusu (Helleborus) lasipurkissa

Olen hankkinut jouluruusun (Helleborus) hyvin monena vuotena pimeää aikaa piristämään. Rakastan kaikkia leinikkikasveja, kuten nämä jouluruusut ja vaikka vuokot ovat. Jokin niissä kiehtoo mua. En vain ole ennen oikein tullut niiden kanssa näin hyvin toimeen. Liekö sitten hortonomiopinnoista ollut jotain hyötyä, mutta nyt jouluruusuni kukoistaa loisteliaammin, kuin ennen.

Ostin ison lasipurkin ja ladoin sen pohjalle lekasoraa. Sekoitin altakastelumultaa ja kasvuturvetta ja kauhoin multaseoksen soran päälle. Valmistelin kädellä kuopan, jonne istuttaisin jouluruusun. Poistin kaupan ruukun ja varovasti rapsuttelin ylimääräisen mullan jouluruusun juurten ympäriltä. Napsin terävillä saksilla nuupahtaneet lehdet ja kuivuneet kukkavarret pois. Olin kastellut multaa jo edellisenä päivänä, jotta kasvi kerkesi vähän juomaan ennen muuttoaan uuteen paikkaan.

Istutin jouluruusun kaivamaani kuoppaan niin, että se tuli samaan syvyyteen, kuin alkuperäisessä ruukussa. Juuret peitin multa-turveseokseen ja nuput ja lehdet jäivät pinnan päälle. Tässä sai käyttää apuna lusikkaa, koska käsi ei enää mahtunut purkkiin. Jouluruusulla on yllättävän isot juuret ja ne veivätkin paljon tilaa. Siksi lasipurkki saa olla todella iso, jos haluaa, että koko kasvi mahtuu sen sisälle. Sitten vielä kastelin, mutta aika maltillisesti. Lasipurkissa kosteus jää paremmin kasvin käyttöön ja multa pysyy kauemmin kosteana. Sen huommaa helposti, koska lasipurkin sisäpinta huurtuu, kun sisällä on kosteutta.

Aijon nauttia purkkijouluruusustani joulun yli ja siirtää sen sitten viileään odottelemaan kevättä ja ulos istuttamista. Jouluruusu on aivan ihana perenna ja mahtavinta siinä on se, että se kukkii luonnossakin talvella! Toivon todella, että saan nauttia tästä samasta jouluruususta vielä pitkään!

Oletko muuten kuullut, että jouluruusut ovat myrskyllisiä? Jos hankit tämmöisen, niin varmista, etteivät laspet tai lemmikit pääse siihen käsiksi tai ainakaan syömään sitä. Tämä on todella vain koristekasvi. Nykyään on myynnissä myös jalostettuja lajikkeita, jotka eivät ole myrkyllisiä, mutta jos et ole asiasta aivan varma, niin suhtaudu koristekasviin, kuin se olisi myrkyllinen.

Kaunista joulunaikaa!

Salla

Viime vuonna fiilistelin myös joulukukkia. Silloin mietin, että olisipa mahtavaa adoptoida niitä joulukukkia, joita heitetään pois joulun jälkeen. Jos sulta on jäämässä ylimääräiseksi varsinkin näitä jouluruusuja, niin otan mielelläni vastaan! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s