Amarylliksen uudet kukat

Pohdin vuosi sitten joulun jälkeen, saisinko pidettyä joulukukkia hengissä viherkasveina tai kukkimaan seuraavana jouluna. Amaryllikset yllättivät jopa minutkin – en ollut ollenkaan varma, mihin oli ryhtymässä… Mutta sen olen näiden kasvien kanssa oppinut, että aina kannattaa yrittää. Ei siinä voi mitään havitäkään!

Minulla oli toissa vuonna kaksi amaryllistä, punainen ja valkoinen ja päätin säästää ne ja koettaa onneani jos ne vaikka kukkisivat uudestaan. Leikkasin nuupahtaneet kukkavanat pois kukinan jälkeen ja jätin lehdet sipuliin. Hoidin amarylliksia keväällä sisällä samoin, kuin muitakin viherkasveja, eli sijoitin valoon ja kastelin vähän, mutta säännöllisesti. Lehdet nuupahtivat ja leikkasin ne pois muutaman sentin sipulin yläpuolelta. Ja kun kesä koitti, istutuin sipulit uuteen multaan ja vein ruukut ulos. Muistan, että kastelin sipuleita muutaman kerran, mutta muuten ne olivat aika lailla luonnon armoilla. Ne kasvattivat vahvat uudet lehdet ja voivat oikein hyvän hyötytarhassa muiden kasvien kanssa.

Syksyllä,kun ilmat alkovivat viilentyä, leikkasin jälleen lehdet pois ja siirsin sipulit pimeään, mutta lämpimään varastoon suojaan kylmyydeltä. En kastellut sipuleita kertaakaan, vaan annoin niiden levätä kunnolla. Marraskuun lopussa, kun joulukukat alkoivat houkutella siirsin sipulit sisälle ja istutin sammaleeseen lasipurkkiin. Toinen amaryllis oli jo silloin työntämässä nuppua sisuksistaan. Jännityksellä jäin odottamaan, kumpi väri sieltä tulisi.

Punainen avautui joululahjaksi neljällä upealla kukalla! Valkoinen avautui myös, mutta vasta tammikuussa ja niinhän sen kuuluikin mennä – valkoinen amaryllis loistaa nyt yhdessä hangen kanssa. Eli hyvinhän tässä kokeilussa kävi. Ajoin jatkaa sipuleiden hyysäämistä ja suosittelen sitä lämpimästi myös sinulle!

Talvisin terveisin; Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s