Havupuut purkissa

Okei, nyt on marraskuu ja saa kai virallisesti aloittaa jouluttamisen. Siksipä laitoin pieniä havupuita purkkiin. Kas näin:

Pienet männyt ja kuuset ovat aika suloisia tunnelmanluojia

Perusideana on istuttaa pieni havupuu purkkiin tuomaan joulun tai vaikka vaan talven tunnelmaa kotiin. Tämmöisen askarteluun tarvitsee siis purkin; ison lasipurkin tai vaikka pestyn säilyketölkin. Halusin mennä tässä tällaisella kierrätysmeiningillä, niin en valinnut kukkaruukkua. Kasvualustaksi valitsin lekasoran, kasvuturpeen ja sammalen. Ja sitten tietenkin itse pikkupuun.

Ensin täytin purkin pohjan lekasoralla, jotta vedelle jää tilaa valua turpeesta pois. Sitten täytin noin puolet purkista turpeella ja istutin puun. Lisäsin turvetta vielä sen verran, että puu pysyi pystyssä. Turve on aika höttöistä, joten sitä pitää painella ja kastella, jotta puu pysyy pystyssä. Valitsin turpeen tällä kertaa mullan sijasta, sillä ajattelin, että se vastaa enenmmän metsän olosihteita. Asettelin vielä vähän sammalta turpeen peitoksi. Sammal pitää myös kosteuden paremmin purkissa. Lasipurkkiin laitoin vielä hieman puolukanvarpuja. Purkkeihin voisi laittaa vielä joitain söpöjä joulukoristeita tai mitä vaan – mielikuvitus on vaan rajana!

Nämä ovat aika tyylikkäitä pelkistettyinä ja lapsille näistä taas saisi luotua vaikka kokonaiset satumetsän. Me askarreltiin nämä yhdessä ystävien ja lasten kanssa ja puuha sopi kaiken ikäisille. Kaksi ja nelivuotiaat lapset tykkäsivät kauhoa materiaaleja purkkehin ja aikuiset asettelivat puut paikalleen. Samalla tuli lasten kanssa opittua tunnistamaan havuja ja näytettyä millaiset juuret puilla on. Kaikille kaikkea!

Metsän tuoksut sopii joulutteluun

Keräsin materiaaleja hakkuualueelta, jossa kone oli jyllännyt ja repinyt sammaleet irti maasta. Jos luonnosta haluaa kerätä sammalta, niin siihen tarvitsee maanomistajan luvan. Pienet puutkin löytyi siitä tien pientareelta, jossa tuullan ajamaan isoilla koneilla, joten pelastin ne jouluistutuksiin.

Asetelmat sopivat sisälle tai ulos. Jos lämmin syksy jatkuu, pärjäävät pikkuhavut purkeissa ulkonakin vallan mainiosti. Eikä pikku pakkanenkaan haittaa, ovathan ne luonnonkasveja ja tottuneita kylmään, mutta pienessä ruukussa jäätyminen voi tapahtua nopeammin. Sisällä pitää huolehtia, että turve ei pääse kokonaan kuivumaan. Jos puu säilyy talven yli, voi sen vaikka keväällä istuttaa maahan.

Aika kauniita, vai mitä?

Ajattelin tehdä muutaman pikkupuuistutuksen erikseen ulos. Ehkäpä vanhaan lyhtyyn kausivalojen kanssa. Näin se joulu pikkuhiljaa hiipii meidänkin kotiin… Mites teillä?

Viime vuonna askartelin myös havuista. Tein männynneulasista tasseleita sillä idealla, että koristeista ei kerry roskia juhlan jälkeen. Käyppä kurkkaamassa!

-Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s