Kultaköynnökset

Jos haluat viherkasvin ja olet sitä mieltä, että et osaa hoitaa kasveja, niin suosittelen aloittamaan yhteiselon kultaköynnösten kanssa. Minulla oli pitkään semmoinen tunne, että kultaköynnökset ovat vähän noloja, ehkä pois muodista tai semmoisia vanhanaikaisia, pölyisiä huonekasveja. Sain ihan tavallisen, eli sen tummanvihreälehtisen pistokkaan noin 5-6 vuotta sitten ja hoitosuhteemme tai nykyään voisi sanona jopa ystävyytemme on kukoistanut siitä lähtien. Tykkään joka päivä tästä kasvista yhä enemmän. Ja se, jos joku on mun tyylistä viherkasvien kanssa eloa.

Kiipeilevä kultaköynnös

Pistokas lähti hyvin kasvamaan silloin pienenä ja viihtyi silloisen kotimme valoisalla keittiön seinällä. Varret venyivät ja alkoivat muuttumaan köynnökseksi. Kieputtelin varsia kasvamaan kohti valoa. Nyt samainen kasvi on viihtynyt amppelissa nykyisen olohuoneemme ikkunan kulman takana ja on kasvanut huimasti.

Kultaköynnökset (Epipremnum pinnatum) viihtyvät hajavalossa. Suorassa paahteessa on niille liian kuumaa ja kuivaa, mutta valoisan ikkunan kulmassa, ohuen verhon takana se viihtyy ja lehdet värittyvät kauniin raidallisiksi tai pilkullisiksi. Kultaköynnöksen lehdille ilmestyy upeita värimuunnoksia, kun lehdet pääsevät hyvää valoon. Olen jakanut tästä samasta kasvista useita yksilöitä ottamalla pistokkaita ja ripustellut roikkumaan amppeleihin ja antanut eteenpäin kavereille. I-han pa-ras kas-vi!

Kultaköynnöksen kaunis väritys

Minulla on myös kaksi muuta kultaköynnöstä. Molemmat ovat tulleen minulle pistokkaina, kiitos kasviystävieni! Toinen on valkoraidallinen, luultavasti Epipremnum pinnatum `N’joy` ja aivan uskomattoman kaunis lehdiltään. Värit ovat kuin lehden pintaan maalattuja, enkä väsy ihailemaan niitä. Toinen on upea limen värinen Epipremnum pinnatum ’Neon’ ja on kuin valo osuisi kasviin, koska se aivan kuin loistaa värillään. Se raikastaa kivasti muuten aika tummanvireäsävyistä kasvinurkkaustani.

Kultaköynnös ’N´joy’
Kultaköynnös ’Neon’

Kultaköynnökset eivät siis todellakaan ole mitään pölyisiä, tylsiä tai vanhanaikaisia, vaan kestäviä, trendikästä viidakkotunnelmaa tuovia ja helppohoitoisia. Oletko samaa mieltä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s