Aarnipeikonlehti

Meillä on kylpyhuoneessa pari ikkunaa ja missä ikkunat ja päivänvaloa, siellä viherkasveja! Hankin muutama vuosi sitten trendikasvin, eli aarniopeikonlehden (Monstera adansonii) ja sijoitin sen kylpyhuoneen ikkunan eteen amppeliin.

Aarnipeikonlehti Monstera adansonii

Aarnipeikonlehdet ovat lähtöisin Keski-Amerikasta, trooppisista lämpötiloista ja viidakon vehreydestä. Jotta pystyisin edes vähän jäljittelemään sille kotoisia olosuhteita ajattelin, että suikun jälkeinen lämmin kosteus voisi olla sille mieleinen. Ja on se ollutkin.

Minkä tahansa viherkasvin hoito ja hyvinvointi riippuu niin paljon niistä olosuhteista, joita eri kodeissa on. Siksi, jos vaan mitenkään pystyy, niin tulis etsiä kullekin kasville parhain mahdollinen paikka. Aika harvoin meidän suomalaiset kodit pystyy jäljittelemään esim. trooppista viidakkoa, mutta jotain voi koettaa tehdä.

Tämä aarnipeikonlehti on ollut minun mieleen. Tykkään sen pienistä ja söpöistä reikäisistä lehdistä. Lehtien pinta on semmoinen mattapintainen ja se tekee siitä mielestäni vielä kauniimman.

Kasvi on köynnöstävä, joten sijoitin sen heti alusta lähtien amppeliin. Ensimmäisen mullanvaihdon yhteydessä jaoin kasvin kahteen eri amppeliin, niin sain sitä vähän suuremmalle ikkuna-alle. Se viihtyy aika pienessä ruukussa. Ruukut ovat altakasteluruukkuja, mutta kastelen kuitenkin päältä, sillä juuret ei sais jäädä veteen lillumaan. Vesisäiliö on enemmänkin turhan veden valumista varten. Kasvukaudella lannoitan ja talvikaudella annan merileväuutetta kasteluveden mukana, kuin muillekin kasveille.

Aarnipeikonlehdet kasvavat luonnossa muita kasveja, kuten puita pitkin. Viidakoissa tämmöisiä epifyyttejä on paljon ja ne muodostavat kerroksellista kasvillisuutta. Aarnipeikonlehti on muita kasveja peittävä kasvi, mutta lehtien reijät ovatkin sitä varten, että valo siilaituisin alemmillekin kerroksille. Aika ystävällistä. Lehtien reijät päästävät myös tuulen niiden läpi, eikä kovat tuulet pääse näin vaurioittamaan lehtiä. Näitä olosuhteita en pysty kasville tarjoamaan, mutta onneksi reijät ilmestyvät ihan geneettisestikin!

-Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s