Kultaimarre

Nyt on tammikuu ja mielestäni tämä on parasta aikaa fiilistellä viherkasveja. Siksi haluan esitellä täällä teille omia huonekasvejani ja levittää tätä vihreää ilosanomaa.

Kultaimarre Phlepodium aureum

Kultaimarre on noussut yhdeksi suosikikseni, ehkä siksi, että olemme löytäneet tämän kasvin kanssa sen kuuluisan yhteisen sävelen. Mitä kauemmin se on minulla ollut, sen paremmin me tulemme toimeen yhdessä. Olen oppinut, että kultaimarre tykkää valosta ja kastelusta ja se onkin ensimmäisen yhteisen vuoden hakemisen jälkeen asettunut viheriöimään eteläikkunalle. Jo toista vuotta se näyttää viihtyvän siinä paremmin, kuin amppelissa, sillä ikkunalaudalla se saa paljon enemmän valoa. Varsinkin talvella, kun valoa on vähän, on valon saannilla suuri merkitys kasveille ja jo puolenkin metrin etäisyys ikkunasta heikentää jo valon voimaa.

Ikkunalaudalla kasvi saa tarpeeksi valoa.

Luin kasvista aluksi hoito-ohjeita ja muistan, että kultaimarteen voisi istuttaa laakeaan ruukkuun, jotta sen pintajuuret pääsisivät leviämään. Minun kultaimarre on edelleen niin sanotussa tavallisessa ruukussa, mutta jos löytäisin kivan laakean ruukun, voisin harkita sen siirtämistä sellaiseen mullanvaihdon yhteydessä. Tosin, nyt hyvän hoitorytmin ja paikan löydyttyä en lähden asian kanssa hötkyilemään.

Kultaimarre on osoittautunut janoiseksi kaveriksi. Se hörppää kastelukerroilla hieman suuremman hörpyn kuin muut viherkasvini. Kastelen sisäkasveja noin viikon tai kahden välein, riippuen vuodenajasta. Kesäkaudella annan kaikille sisäkasveilleni luonnonmukaista kastelulannoitetta ja talvisin merileväuutetta noin joka toisella kastelukerralla. Välillä myös suihkuttelen sileälehtisiä viherkasvejani.

Kultaimarteen lehdet ovat hopeansävyiset. Nimi on tullut sen kultaisen karvaisista pintajuurista.

Kultaimarre kuuluu sanikkaiskasveihin kuten Suomen luonnossakin kasvavat imarteet. Sanikkaiskasvien ulkonäkö on aina kiehtonut minua ja siksi pidän tästäkin niin paljon. Kultaimarre on myös ainut sanikkainen, jonka olen olen saanut pysymään hengissä sisätiloissa. Muut olisivat varmaankin vaatineet vaativampaa hoitoa, jota en pystynyt tarjoamaan. Talven kuiva sisäilma ja rajallinen ikkunan läheinen tila ovat rankanneet kasvivalintojani ja supistaneet valikoiman turvallisiin ja hyväksi koettuihin kasveihin. Kultaimarre on ehdottomasti yksi niistä!

-Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s