Talvivalkosipulit multaan

Harvoin ihailen niin paljon kasvattamiani kasviksia, mutta valkosipulit pääsevät kyllä tämän erityisen ihailun kohteeksi. Minusta ne olivat kauniita jo heti nostohetkelläkin, mutta varsinkin putsattuina ne pääsivät oikein kunnolla näyttämään sulojaan kameran linssille.

Juuri maasta nostetut talvivalkosipulit syyskuussa.

Istutin nämä talvivalkosipulit viime syksynä lavakauluksiin loka-marraskuussa. Tarkalleen en enää muista milloin, mutta sen muistan, että maa oli pitkään sula ja istutusajankohta olisi voinut olla myöhäinenkin. Talvivalkosipulin nimikin viittaa jo siihen, että se saa olla maassa koko talven. Ajatuksena on, että se ehtii kasvattaa itselleen vahvat juuret, ennen kuin maa jäätyy, mutta ei kuitenkaan kerkiä kasvattamaan vartta, eli sitä sipuleille ominaista pientä piippoa, vaan sen vuoro on vasta keväällä.

Itse olen viljellyt valkosipulini lavakauluksissa ja se on toiminut hyvin, koska maa pysyy niissä kuivempana talven aikana, eikä vesi jää istutuksiin seisomaan tai jäätymään. Kynnet istutetaan ravinteikkaaseen multaan noin 10-15 cm syvyyteen ja peitetään hyvin. Mullan päälle haravoin lehtiä ja pieniä risuja suojaksi. Kannattaa muistaa nimetä istutusalue heti, sillä keväällä et välttämättä muista mitä sieltä oikein kasvaa..

Istutin tämän vuonna samaan penkkiin valkosipulin kynnet, sekä tämän vuotiset valkosipulin itusilmut. Itusilmut kasvavat valkosipulin varren päähän kesän aikana ja ovat täynnä uusia pieniä valkosipulin alkuja. Kynsistä kasvaa niitä varsinaisia kynnellisiä valkosipuleita ja itusilmuista kehittyy ”kynnettömiä” valkosipuleita. Ne kerätään talteen ja seuraavana vuonna istutetaan uudestaan, jolloin niihin muodostuu ne kynnet. Osan jätin ihan vain kokeilun vuoksi maahan keväällä ja katson, mitä niille käy – ovat varmaan ensi vuonna oikein nostokelpoisia valkosipuleita.

Valkosipulia voi kasvattaa oikeastaan missä vain, kunhan muistaa kastella reilusti ja antaa lannoitetta. Talvivalkosipulia voi kylvää vielä keväälläkin, joten niiden istutus suuremmissa ruukuissa voisi olla kivan näköistä vaikka terassilla. Sipulit voi tilata jo talvella ja säilyttää jääkaapissa, niin kynnet saavat tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Sitten vaan pistätä ne multaan heti maaliskuussa, niin pääset seuraamaan niiden kasvua aitiopaikalta. Hyötykasviyhdistyksellä on hyvät ohjeet ja sipulit kasvattajilleen.

Kaunista satoa!

-Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s