Monivuotiset mintut

Miltä kuulostaisi, jos sinulla olisi kesäisin ruukkupuutarha, joka kasvaisi kuin itsestään? Minttua kasvattamalla tämä voi olla jopa mahdollista!

Ja nyt puhun kasvatuksesta ulkona; pihoilla, terasseilla ja parvekkeilla.

Mintut ovat monivuotisia maukkaita yrttejä, joiden kasvatus onnistuu lähes missä vain. Ja nyt puhun kasvatuksesta ulkona; pihoilla, terasseilla ja parvekkeilla. Minttu -lajikkeita (Mentha spicata) löytyy aivan joka makuun ja minulla on niistä neljää eri makua: inkivääriminttua (Mentha x gracilis ’Ginger’), greippiminttua (Mentha x piperita ’Greippi’), mansikkaminttua ja ananasminttua.

Inkivääriminttu on maultaan raikas

Olen ostanut kaikki minttuni taimitarhoilta muoviruukuissa ja istuttanut ne heti kotona isompiin ruukkuihin tai lavaan. Minttu kasvattaa todella suuret juuret, joten sille kannattaa varata tilava ruukku. Monivuotisten – tai edes kesäkuukausien yli elävien minttujen salaisuus on suuri multatila, joka ei pääse heti kuivumaan. Olen käyttänyt minttujen kasvualustana tavallista puutarhamultaa.

Greippiminttu ja sininen basilika (Basilicum ’Mountaisn blue’) sulassa sovussa samassa laatikossa

Kasvupaikka

Mintut nauttivat auringon lämmöstä, mutta viihtyvät ihan hyvin vähän varjossakin. Minulla mintut ovat viihtyneet hyvin erilaisissa paikoissa. Yksi tilava saviruukku on ollut aivan täydessä paahteessa ja hyvin vähäisellä kastelulla ja silti siihen istutetut ananas- ja mansikkaminttu ovat kasvaneet ja kukkineet tytyyväisinä. Greippiminttun istutin viime vuonna suureen laatikkoon, jossa se on kasvanut muiden kasvien kanssa. Laatikossa sillä on ollut hurjan paljon tilaa levittää rönsyjuuriaan ja se onkin vallannut jo lähes koko laatikkoalan. Vaikka se jäi muiden kasvien varjoon, menestyi se silti hyvin. Laatikko sijaistee katetulla terassilla, joten kastelusta olen huolehtinut itse. Inkivääriminttu on aivan rönsyillyt tämän kesän laakeassa metalliruukussaan. Istutin sille kaveriksi poutapilveä (harsotyräkki, Euphorbia hypericifolia) ja ne viihtyvät hyvin yhdessä edelleen – onhan nyt jo pian marraskuu.

Inkivääriminttu haarottui voimakkaasti, kun sitä latvoi

Talvettaminen

Inkivääriminttu on ainut, jonka olen hankkinut tänä kesänä, toiset ovat talvehtineet ulkona hyvällä menestyksellä. Täällä kakkosvyöhykkeellä viime talvi oli tosin poikkeuksellisen lauha, joten sormet ristissä jännitän tulevaa talvea ja toivon lumipeitettä puutarhaan. Lajeilla on eroja talvenkestävyyden sietämisessä, mutta jos mintulla on tilava ruukku tai ne kasvavat lavatarhassa tai suuressa laatikossa, on niillä oikein hyvät mahdollisuudet selvitä talvesta. Kastelun voi lopettaa syksyllä, kun ilma alkaa olla kostea, näin ruukkuun ei jää vettä seisomaan ja multa pääse sitten pakkasten tultua jäätymään. Saat mintusta satoa ihan pakkasiin saakka ja viimeisellä kerralla voi kasvustot leikata kokonaan pois. (Juu, rohkeasti vain – minttu kasvattaa kyllä uudet versot rönsyjuuristaan!) Ruukkuja ja laatikoita kannattaa peitellä oksilla ja lehdillä tai lumella, jotta säiden vaihtelut eivät olisi niin rajuja paljaalle multapinnalle. Sitten vaan kevättä odottelemaan!

Greippimintun rönsyjuuria toukokuussa

Miksi minä olen innostunut kasvattamaan minttua?

Mitä suuremmaksi puutarhaunelmat

kasvavat, sitä helpommalla haluaa päästä 😉

Minusta on ihana löytää sellaisia luottokasveja, jotka kasvavat aina vaan uudestaan. Vaikka rakastan kasvien hyysäämistä ja uusien kasvien hankkimista ja sommittelua istutuksiksi, niin arvostan näitä monivuotisia joka vuosi enemmän. Minultahan sitä paitsi loppuisi rahat, jos ostaisin kaikki aina uutena.. Mitä suuremmaksi puutarhaumelmat kasvavat, sitä helpommalla haluaa päästä 😉 Siksi mintut.

Toivottavasti innostut myös kasvattamaan minttua ensi vuonna. Tai talvettamaan jo olemassa olevat ruukulliset. Aina kannattaa kokeilla! Ei ole vaarallista, jos et onnistuisikaan, sitten vain yrität uudestaan. Talvettamiseen löytyy sata erilaista ohjetta ja jotkut artikkeilit voivat olla monimutkaisia seurata, mutta vasta kokemus tuo sitä varmuutta ja saat onnistumisen kokemuksia, kun jokin pienikin juttu toimii. Ja puutarhassa moni asia toimii ihan ilman sinuakin – luonto osaa yllättää. Elä siellä sen kanssa!

Kirjoittelin kesällä mintun säilömisestä pari vinkkiä. Käy lukaisemassa Lehtivihreät talteen, sillä vielä kerkeät keräämään vikat sadot kuivaukseen tai pakkaseen.

-Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s