Lehtivihreät talteen

Raikkaan mintun tuoksu aamupalapirtelössä marraskuun loska-aamuna tai tirisevät pinaattiletut itsepoimittujen puolukoiden tai raparperihillon kanssa pakkaspäivinä. Näiden hetkien takia säilön nyt kesällä muutamia lehtivihreitä pakastimeen!

Inkivääriminttu kukoistaa!

Keräsin tänään lavatarhasta pinaatit ja mangoldit talteen pakkaseen, juuri noita talven lettukestejä varten ja napsin mintunlehtiä pusseihin, jotta saan raikkautta pirtelöihin satokauden ulkopuolellakin.

Kauniin väristä mangoldia

Pinaatit ja mangoldit ryöppäsin keräämisen jälkeen ja surautin hakkelukseksi tehosekoittimella. Eli keräsin pinaatin lehdet ja revin mangoldit lehdet pienemmiksi ja keitin pari minuuttia (erikseen). Huuhtelin molemmat kylmällä vedellä ja annon tehosekoittimen tehdä lehdistä lusikoitavaa mössöä. Nostelin lehtimössön jääpalamuotteihin, nimesin suojapussit ja pistin pakkaseen oikeaa hetkeä odottamaan!

Oman maan pinaattia!

Minttua voisi kuivattaakin, mutta päätin kuitenkin napsia lehdet suoraan pussiin ja pakkaseen. En pilkkonut niitä, tai pakastanut jääpalamuotteihin. Oikaisin vaan kunnolla mutkat suoriksi ja napsin saksilla puhtaat mintun lehdet nimikoituihin pusseihin. (On muuten sairaan paljon kätevämpää, kun pussi tai purkki mihin satoa kerää, on valmiiksi nimikoitu, sitten muistaa mitä on mihinkin kerännyt!)

Minttu matkalla pakkaseen

Sitten vaan seuraavaa satoa odottamaan – mintut nauttii, kun niitä latvoo ja harventaa, eli katkaisee varsia lehtihangan yläpuolelta. Silloin ne kasvattavat lehtihangasta kaksi uutta oksaa katkaistun yhden tilalle. Aika mahtavaa!

Greippiminttu on ihanan raikas ja pysyy aisoissa suuressa laatikossa.

Parasta tämä säilösvuodenaika! Mitä sä säilöt?

Salla

One thought on “Lehtivihreät talteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s