Suunnitelmissa lavatarha

Lavatarha, keittiöpuutarha, hyötypuutarha, kohopenkki, lasagnepenkki…Mitä näitä nyt on?

Lavakauluksista koottu kasvatuspenkki

Olen törmännyt oikeaan runsaudenpulaan, kun olen yrittänyt oppia ja sisäistää miten viljellä kasveja lavoissa. Lavoilla tarkoitan esimerkiksi niitä valmiita lavakauluksia, joita saa uutena kaupoista tai hyvillä suhteilla kierrätettyinä. En ole edes kovin montaa eri lähdettä penkonut, mutta jo niissä muutamassa on käytetty monia eri nimityksiä samalle käsitteelle. Tarkemmin tarkasteluna yllä luetelluissa käsitteissä on eroja, mutta vasta-alkajalla saattaa mennä sormi suuhun. Koetan ollan hämmentämättä lisää, jotta saadaan ne sormet suun sijasta multaan.

Yksi mun mielestä jopa hauskimmista asioista, joka liittyy lavoissa viljelyyn on asian suunnittelu. Mitä kasvattaisi? Mihin laatikot sopisivat? Mitä kasveja kasvattaisin ihan siemenestä asti itse, mitkä taas voisin ostaa valmiina taimina? Lista on aika pitkä. Ja saakin olla, nimittäin nimimerkillä ”kokemusta on” voin kertoa, että kaikki viljelmät eivät ole todellakaan onnistuneet, sillä olen vain lätkinyt menemään ilman sen kummenpia suunnitelmia. En kyllä kadu sitäkään, sillä kantapään kautta oppiminen on opettanut tässä kaikista eniten!

Kukista saan vähän väriä viljelyyn

Pilkotaanpa tuota suunnittelua hieman palasiin. On sellaisia asioita joihin voi vaikuttaa ja sellaisia, joihin ei voi vaikuttaa. Kasvupaikka voi olla molempia: Isolla pihalla voit sijoittaa lavatarhat parhaaseen mahdolliseen paikkaan, mutta jos sinulla on vain pieni piha tai vaikka vain parveke, johon lavan sijoitat, joudutaan kasvupaikasta vähän tinkimään. Tämä taas vaikuttaa kasvien valintaan. Paras paikka olisi aurinkoinen, mutta suojaisa paikka. Tämäkin voi tarkoittaa niin montaa eri asiaa. Edellisessä kodissamme paikka oli aurinkoinen ja tuulelta hyvin suojaisa, mutta aivan liian paahteinen. Aurinko porotti siihen aivan koko päivän ja maa oli rutikuivaa, vaikka kuinka kasteli.

Pienet laatikot kuivuivat todella nopeasti paahteisessa paikassa

Olemme asuneet tässä nykyisessä kodissa vasta vuoden, mutta laatikot ovat vaihtaneet jo kolme kertaa paikkaa etsiessään sitä oikeaa. Hah, niissä ei onneksi vielä ole ollut viljeltävää. Mutta tässä alaa ja asiaa opiskellessa olen ottanut eri asioita uudella tavalla huomioon ja nyt luulen, että olen löytänyt omasta pihasta parhaan mahdollisen paikan. Tarvitaan vielä hieman maanmuokkaushommia ennen, kuin saan laatikot uuteen paikkaan, mutta työn edetessä teen tänne aiheesta tilannepäivityksiä, niin pääset seuraamaan miten työ etenee ja mitä pitää muistaa ottaa huomioon.

Yksi paikkavaihtoehto lavatarhalle olisi ollut tämä seinänvierus. Tähän on vaan vaikea järjestää kastelua.

Paras paikka lavatarhalle meidän pihalla on aurinkoinen ja aika suojaisakin. Vieressä kasvava tuija-aita antaa hieman tuulensuojaa ja lähellä oleva puuvaja ja syreeni reunustavat aluetta mukavasti. Aurinko paistaa tuohon paikkaan aamusta iltapäivän alkuun, eli aika monta tuntia vuorokaudesta. Vesipiste on lähellä, eli saan kasteluvettä letkusta, jos sadevesi sattuisi olemaan vähissä. Suunnitelmissa on sijoittaa kolme kahden lavan penkkiä lähekkäin ja ehkä neljäs vähän kauemmas muista. (Lavojen määrään liittyy käsitte vuoroviljely, johon palaan myös myöhemmin.)

Tilli viihtyi hyvin paahteessa

Lavojen täyttöön multa löytyykin jo multaa ja kompostia, sekä oksasilppua ja puoliksi maatuneita lehtiä yms. puutarhajätettä. Riippuu hieman lavan paikasta ja kasvatettavista kasveista, millä lava tulisi täyttää, mutta multaa ainakin tulee hankkia paljon. Jos lava on kosketuksissa maan pintaan ja annat madoille ja muille hajottajille vapaan pääsyn parantamaan sun multaa, voit käyttää hyvin risuja, lehtiä, ym. puutarhajätettä ja kompostia lavan pohjalla ja täyttää loppuosan paksulla multakerroksella säkkimultaa. Jos taas lava on parvekkeella tai terassilla tai vaikka asfaltilla kannattaa miettiä voiko lava olla niin painava ja täyttää alaosaa enemmän niillä risuilla tai vaikka lekasoralla, jolloin saat samalla salaojitettua laatikon. Muista vaan eristää lava huolella, ettei multavesi valu pitkin terassia..

Yhtenä kesänä mulla oli yksi lava ja kasvusäkki

Eli ensimmäisenä, kun alat haaveilemaan lavatarhasta (tai vaikka vain yhdestä lavasta), punnitse omia lähtökohtia asiaan: lavan paikka, saako siihen vettä helposti, saanko jonkun kastelemaan kasveja, jos olen reissussa, jne. Ennen perustamispuuhia on myös aika tehdä itse perustukset; siistiä maa rikkakasveista tai raivata vanhat risupensaat lavatarhan alta pois. On myös aika hankkia kaikki tarvittavat välineet: lavat (ja miettiä, haluaako niitä käsitellä jollain), multaa, työkaluja ja kastelukannu.

Käsittelin lavat viime kesänä mustalla suoja-aineella

Kasvejakin pitäisi hankkia, mutta palataan niihin seuraavassa jutussa 🙂

Muutama inspiroiva lähde, joita suositteln lukaisemaan:

Versolevan nettisivulta olen saanu monta ihanaa ideaa ja oppia tähänkin asiaan! Kuuntele heidän podcastit aiheeseen liittyen: #37 Lavatarha ja #76 Omavaraisuus ja keittiöpuutarha

Hyötykasviyhdistyksen sivuilta saat kaiken infon, mitä tarvitset. Varo, täällä iskee siemenhulluus!

Lähiömutsilla oli erittäin tärkeä huomio lavakauluksista ja kasvintuhoojista!

Noin! Lähdetään tästä liikenteeseen. Onko sulla kotona jo lavatarha tai aijotko perustaa sellaisen?

Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s