Villiintyneet istutukset

Tein viime kesänä värimaailmaltaan aika seesteiset istutukset, mutta kasvutavaltaan ne olivatkin yllättävän villit!

Vaaleanpunainen harsotyräkki on todella söpö! Vieressä hopeakäpälä kukkii keltaisin kukin ja etualalla näkyy tumman violettia papukaijalehteä.

Istutin kahteen suurehkoon ruukkuun hopeakäpälää (Helichrysum petiolare), papukaijalehteä (Alternanthera), vaaleanpunaista harsotyräkkiä eli poutapilveä (Euphorbia hypericifolia), vaaleanpunakukkaista verenpisaraa (Fuchsia sp.) ja räpelöä (Briza). Toi räpelö on heinä, jossa on kauniit pienet kukinnot ja tosi hauska nimi!

Kasvit sekoittuivat toisiinsa hauskasti.

Valitsin kasvit värimaailman mukaan ja panostin lehtien väreihin enemmän kuin kukkiin. Mätsäsin vaaleanpunaiset kukat toisiinsa, mutta hopeäkäpälä yllätti keltaisella kukinnallaan. En ollut ennen käyttänyt hopeakäpälää istutuksissa, niin en ollut nähnyt sen kukintaa. Mut nätti se oli ja toi sitä villiä tunnelmaa!

Kaikilla kasveilla oli myös aika samanlaiset kasvupaikkavaatimukset. Tämän tyyppiset kasvit viihtyvät kaikki puolivarjossa ja ovat kastelun suhteen helppoja, eli kestävät pientä kuivuutta vaikka lomareissujen ajan. Tuore, kuohkea multa pitää hyvin kosteuden kun istuttaa tiiviisti. Istutukset olivat kesän meidän terassin rappusilla, jonne paistoi aamupäivän aurinko. Yli puolet päivästä ne saivat tarvitsemaansa puolivarjoa.

Näiden kasvien kasvutavat sopivat hyvin tämmöiseen runsaaseen istutukseen. Papukaijalehti ja poutapilvi kasvoivat lähinnä leveyttä ja toivat mukavalla tavalla täytettä. Verenpisara toi kukillaan pieniä ylläreitä muuten aika lehtipainotteiseen maailmaan, mutta jäivät myös vähän jalkoihin loppukesästä. Hopeäkäpälä on kasvutavaltaan rönsyilevät ja sopii istutuksiin reunakasviksi, koska lähtee kasvaessaan valumaan ruukun reunojen yli. (Sitä ois kiva kokeilla maanpeitekasvina ihan penkissä!) Räpelöt nousivat nopeasti istutusten yläpuolelle. Se oli kiva, koska muuten kaikki muut olivat suhteellisen matalakasvuisia.

Räpelöt ovat koristeellisia heiniä.
Syksyn tulessa hopeakäpälä oli kerennyt jo pitkälle ruukuistaan 🙂

Tämä oli kiva kompo aika erilaisia kasveja ja tosi helppohoitoinen istutus, sillä tätä ei tarvinnut kovinkaan nyppiä. Verenpisaroista nypin kuivuneet kukat. Muuten kaikki kasvit saivat elää vapaasti omaa elämäänsä!

Syksyllä poistin huonokuntoiset verenpisarat ja räpelöt pois ruukuista ja istutin tilalle krynsateemit. Näin istutukset saivat hieman lisäaikaa. Poutapilvet ja hopeakäpälät kestivät pitkälle pakkasten tuloon saakka!

Krysanteemit ja keltaiset koivunlehdet sopivat syksyllä kuihtuneiden kesäkukkien tilalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s